top of page

Bevrijdingsfestival

Al snel kwam de plaats van het 5-meifestival in het plantsoen aan de orde. Het festival groeide snel en begon steeds meer op een popfestival te lijken. Na één middag festival (er werden in 6 uur meer dan 30.000 bezoekers geteld) veranderde het plantsoen in een ravage.

Er waren 13 brandjes gesticht, de struiken waren massaal platgelopen door mensen die schuilden voor de regen en het zand van de kinderspeelplaats moest worden afgegraven vanwege de vele glasscherven en andere vervuiling.

Ook de natuurverenigingen roerden zich. Tellingen wezen uit dat het festival in een paar uur 30% van de broedvogels had weggejaagd.

De Parkcommissie adviseerde unaniem om dit festival uit het park te verwijderen. Daarna kwam de cultuurlobby in actie en volgden een aantal politieke en bestuurlijke loopgravengevechten. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad om het 5-meifestival te verplaatsen. Belangrijk argument daarbij was de schade die werd aangericht in een plantsoen wat in die periode ook voor miljoenen werd opgeknapt. In 1997 was het 5-meifestival voor het laatst in het park. Nog jaren erna waren er mensen die met bordjes op 5 mei in het plantsoen duidelijk wilden maken dat ze het oneens waren met dit besluit.

Coördinator Gerard van Dijk van de Milieufederatie Groningen schreef in 1998 een uitgebreid artikel over de omgang met cultuur en natuur in het Noorderplantsoen. Stijl en schaal

Schade na 5 mei festival 1996/1997


bottom of page